Meny Stäng

Checklista vid flytt

När du ska flytta från en bostad till en annan finns det många saker du måste ha koll på samtidigt. Att flytta är något som de allra flesta tycker är väldigt kul, men som också är mycket tidskrävande och stressfyllt. Ett vanligt misstag är att utgå från att en flytt endast innebär packning av föremål och en hög med kartonger i hemmet, men för att flytten ska bli så korrekt och smidig som möjligt är det betydligt fler steg än så.

Att flytta är således inte så lätt som det kanske låter, men med hjälp av en bra checklista kan du minska risken för att glömma bort viktiga moment. Här nedan listas de allra viktigaste delarna av en flytt som du absolut inte får glömma bort.

Checklista för flytt

1. Packning och emballage

Vid en flytt behöver du packa ner hela bohaget på ett tryggt och säkert sätt. Se därför till att du har mycket kartonger, emballage och annat material du behöver för att kunna packa alla dina föremål. Du kan med fördel hyra kartonger om du inte vill köpa nya, men kom ihåg att kartonger även kan hittas helt gratis, t.ex. via bortskänkes-annonser.

2. Adressändring

Många väntar in i det sista med att göra adressändringen, men detta är något du bör göra så fort du vet att du kommer flytta. Du kan själv bestämma från och med vilket datum som den nya adressen ska vara aktuell. Genom att göra detta direkt minskar du risken för förseningar eller problem med postgången.

3. Abonnemang och avtal

Utöver adressändringen behöver du även ha koll på att alla abonnemang och avtal flyttas över till ditt nya hem. Här bör du flytta över elavtalet, kolla vilket elnät den nya bostaden har och även byta detta om behövligt. Du bör även flytta över internet, hemförsäkringar och avsluta eventuella garage eller parkeringsplatser.

4. Boka flyttfirma

Om du inte vill genomföra flytten på egen hand bör du se till att boka en flyttfirma i så god tid som möjligt. Detta är extra viktigt om du vill flytta i samband med ett månadsskifte, eftersom majoriteten av alla flyttfirmor är fullbokade under dessa dagar. En flyttfirma kan inte bara hjälpa dig med transport av dina saker, utan kan också bistå med kartonger och flyttstädning. Grabbarna Flytt i Finland är en bra flyttfirma eller muuttofirma som man säger i Finland.

5. Ha koll på flyttstädningen

En flyttstädning måste alltid genomföras om du ska lämna tillbaka en hyresrätt eller om du ska lämna över bostaden till någon annan. Du kan välja om du vill genomföra den på egen hand eller om du föredrar att boka en städfirma. Att flyttstäda tar oftast mycket längre tid än vad man först kan tro och är ett svårt och tufft jobb – även för den med en mindre lägenhet. Använd gärna RUT-avdraget för att sänka dina kostnader.