Meny Stäng

Enkla skötselråd för utemöbler

Att sitta ute under sommaren kan vara väldigt behagligt och trivsamt. Ännu bättre blir det om utemöblerna är hela och rena. Den här artikeln tar upp enkla skötselråd för dina utemöbler.

Ställ tillbaka utemöblerna efter sommaren

Att utemöblerna står ute hela året är sällan en god idé. Snö, slask och iskyla kan tära hårt på utemöbler som är gjorda för användning i sommarvärme. Dessutom ökar stöldrisken om möblerna står på ett utsatt läge på exempelvis altanen året om. Bra utemöbler faller inte ihop av en vistelse i vinterkylan men sprickor och liknande småskador är något att räkna med i sin kalkyl.

skötselråd för utemöbler

Hålla utemöblerna hela

Med tiden så bryts all materia ned, så även materialen i utemöbler. Det går dock att förlänga livslängden hos möbeln genom ett antal knep.

  • Sitt som normalt. Att väga på stolen eller att belamra bordet med mycket tunga saker är sällan en bra idé. Möblerna riskerar att kollapsa, oftast genom att ett eller flera ben knäcks.
  • Lacka och måla. Att behandla trämöbler kan oftast vara en bra ide. De blir mer beständiga, avvisar väta och smuts bättre samtidigt som de kan se snyggare ut. Kolla upp vad just det trät som ingår i din utemöbel behöver för behandling.

Håll utemöblerna rena

Naturligtvis är det viktigast att möblerna är hela så de duger till att använda och inte skadar någon genom exempelvis uppstickande träflisor. Renliga utemöbler ökar dock det psykiska välmåendet liksom att du inte behöver oroa dig för fläckar på klädesplaggen, speciellt byxorna.

Försök att använda miljövänliga rengöringsmedel fria från starka kemikalier. Det är bra både för din hälsa och miljön så klart. Oftast duger varmt vatten, en trasa och en gnutta diskmedel i efter du tappat upp vattnet i hinken. Det brukar få bort fläckar från mat och vin. För fläckar som inte går bort kan du pröva med starkare medel som ättika eller färdigblandade rengöringsmedel du hittar i vanliga livsmedelsbutiker.

Det finns alla gånger guider ute på internet för hur man rengör valfri utemöbel på bästa sätt. Möblerna blir inte rena av att stå ute i regnet då regn innehåller föroreningar som solkar ned möblerna.