Meny Stäng

Terassvärmare

Drömmen om sommaren handlar nästan alltid om varma soliga dagar, och långa ljumma kvällar. Den handlar om umgänge med släkt och vänner, om grillkvällar och sommarfester. Efter en lång och kall vinter vill vi ta vara på den ljusa årstiden på bästa sätt, och det gör man naturligtvis bäst utomhus. Och visst är den svenska sommaren helt underbar. Åtminstone när den visar sig från sin bästa sida. Men, sommaren innebär också regniga dagar, och dagar som inte alls känns som sommar åtminstone inte om man ser till temperaturen. Det är inte kul att behöva plocka ihop och flytta inomhus bara för att kvällen börjar bli lite kylig. Om midsommarklänningen är tunn och temperaturen sjunker är det förstås inte skönt att sitta ute på altanen och frysa. Men det är heller inte kul att fira midsommar inomhus. Tur att det finns en lösning på detta problem som man ju inte hade tänkt sig när man planerade detta firande av den svenska sommaren. Lösningen heter terassvärmare.

Värm din terrass på ett snyggt sätt

För ett antal år sedan kom de första terassvärmarna, då i form av infravärmare. Värmarna blev snabbt populära eftersom de gjorde det möjligt att förlänga de där underbara sommarkvällarna, och verkligen kunna sitta ute och njuta även långt efter att solen gått ner och slutat värma. Dessa värmare är lika aktuella idag, men har nu kompletterats med en rad andra terassvärmare, för att du ska kunna värma din terrass, eller altan, på ett snyggt och bekvämt sätt.

>> Köp en snygg terassvärmare online – klicka här.


terassvärmare
Ovanstående terassvärmare finns hos Trendrum och är formad som en pyramid med ”dansande” eld i mittenröret. Plåtarna är i rostfritt stål och lackade i svart.

Utbudet av terassvärmare har nästan exploderat de senaste åren, och det blir också fler och fler som väljer att investera i en värmare till sin terrass. På uteserveringar kan man se terassvärmare i många olika färger och former, något som förmodligen har inspirerat många till hur man vill värma sin egen uteplats. Det kanske till och med var på en uteservering, en sen sommarkväll, som de första tankarna på en egen terassvärmare väcktes.

Efterfrågan på terassvärmare har ökat lavinartat, och utvecklingen har gått snabbt. Idag kan du inte bara välja modell och design, utan också hur värmaren ska drivas och var den ska placeras. En terassvärmare behöver inte längre sitta uppe vid taket, utan kan placeras precis där du vill ha den. Men innan du väljer din modell av terassvärmare kan det vara bra att ta reda på vilka olika typer av värmare det finns, och vilka som passar bäst för de ändamål du tänkt dig.

Terassvärmare med olika driftskällor

Idag är det inte självklart att välja en infravärmare om man vill värma upp sin uteplats. Många föredrar visserligen den klassiska värmaren, men det finns också många andra bra och praktiska lösningar som ger större frihet när det gäller placering och användning. Förutom infravärmare finns det också halogenvärmare, gasolvärmare och fotogenvärmare. Vi ger här en kort beskrivning av de olika terassvärmarna, för att du lättare ska hitta den värmare som motsvarar dina krav och behov.

  •        Infravärmare – klassikern som fungerar lika bra idag som då den först lanserades. För att du ska kunna använda infravärmare krävs att det finns eluttag. Infravärmaren värmer med så kallad strålvärme. Det betyder att det bara är kroppar och annat som träffas av strålarna som värms upp. Infravärmaren värmer alltså inte upp luften på terassen. Många ser nog infravärmaren som den typiska terassvärmaren, och då i form av en armatur som man fäster i taket, eller på väggen. Men, idag finns också infravärmare som man ställer på golvet, och som alltså kan flyttas runt efter behov. En infravärmare fungerar bra både i uterummet och utomhus, men man bör placera den i skydd för väder och vind. Det finns dock infravärmare som tål lite mer, och de är då märkta med en droppsymbol, eller har en hög IP-klass.
  •        Halogenvärmare – halogenvärmaren påminner en hel del om infravärmaren både i utseende och funktion. Det handlar helt enkelt om en sorts lampa som avger värme. Halogenvärmaren ger alltså både värme och ljus. Den drar mindre energi än infravärmaren och är alltså en het kandidat om man vill ha en effektiv och energisnål lösning på värmefrågan. Halogenvärmare finns i liknande modeller som infravärmare, som man sätter upp i tak och på väggar. Men, de finns också som snygga taklampor, i design som en gatlykta, eller som pelare. Ju högre upp man placerar en halogenvärmare, desto bättre och effektivare sprids värmen den avger. Halogenvärmare fungerar, precis som infravärmare, bäst i uterum och på terasser, men halogenvärmaren är inte lika känslig för blåst som en infravärmare och kan därför ha ett något större användningsområde.
  •        Gasolvärmare – en gasolvärmare kräver ingen elanslutning och kan därför användas överallt där man vill ha extra värme. Du kan ta med dig gasolvärmaren ner till bryggan, eller till lusthuset i trädgården. De flesta gasolvärmare är av golvmodell, och har gasolflaskan gömd i foten. De terassvärmare du ser på olika uteserveringar är i de flesta fall gasoldrivna. Förr var det mest restauranger som bekostade gasolvärmare för att kunderna skulle kunna sitta ute på uteserveringen. Gasolvärmarna var då mycket dyra i inköp. Idag ser prisläget helt annorlunda ut och konkurrensen om privatkunderna är stor. De flesta värmare av denna typ är alltså golvmodeller, men det kommer fler och fler lägre modeller och också bordsmodeller. Numera finns det också fina gasolkaminer som både värmer din altan och samtidigt ger en riktig myskänsla med sina lågor. Tänk dock på att gasolvärmare stjäl syre och inte bör användas i täta uterum om man inte har bra ventilation.
  •        Fotogenvärmare – fotogenvärmaren är kanske till och med mer klassisk än infravärmaren. Fotogenvärmaren för tankarna till camping och mysiga semesterkvällar, och vissa av modellerna är faktiskt utformade som ett värmekök med en värmeplatta ovanpå där man kan värma vatten till teet till exempel. Fotogenvärmaren kommer för det mesta i en fristående modell som man kan ställa på bordet eller på en öppen yta. Det finns också modeller som man hänger i taket, men då gäller det förstås att se till att man har ett betryggande avstånd till takmaterialet.

Vilken terassvärmare man än använder bör man tänka på brandrisken, och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.