Meny Stäng

Trädgårdskrukor till uteplatsen

Nu när våren är här och sommaren på väg vill de flesta som har uteplats smycka den med blommor. Det finns vackra trädgårdskrukor i olika storlekar att pynta med, och de finns också i många olika material. Välj mellan plast, korg, porslin, plåt och mycket mer. Du kan ha runda, fyrkantiga, ovala eller vad du nu hittar.

De allra flesta blomsterbutiker och stora varuhus säljer krukor, men du kan även köpa på en loppis eller så kanske du hittar något kärl du kan använda i någon skrubb hemma. Det går bra med alla kärl som är vattentäta, så låt fantasin flöda.

Placera

När du hittat tillräckligt med trädgårdskrukor kan du först börja med att placera dem på uteplatsen, så du ser hur det kommer att se ut. Ta gärna en vän eller familjen som hjälp för rådgivning. När du tycker att alla krukor står på rätt plats är det dags att börja plantera blommor och växter i dem. Välj blommor som tål kyla, särskilt om det är tidig vår. Det är aldrig roligt att gå ut på morgonen och se att vissa blommor dött.

Plantera

Nu är det dags att plantera. Lägg först i tillräckligt med jord och placera sedan blommorna i krukorna utan att gräva ner dem. Då ser du i förväg hur de passar in med varandra och du kan ändra som du vill tills du känner dig nöjd. Även här kan du ta hjälp av en vän eller din familj. Ta en god fika och begrunda blommorna och växterna och diskutera tillsammans. När du och din hjälp sedan är nöjda med resultatet gräver du ner dem. Sedan kan du sitta på din uteplats och njuta av alla färger, både krukornas och blommornas. När årstiden ändras är det smidigt att köpa och plantera nya blommor som passar årstiden. Även under den kalla årstiden finns det växter som överlever och gör uteplatsen mysigare.