Meny Stäng

Så får du dina utemöbler att hålla längre

Utemöbler som håller länge

Sol, regn, vind och andra yttre faktorer kommer alltid slita på dina utemöbler, oavsett kvalitet och material. Det finns dock vissa tips du kan ha med dig för att få dem att hålla så länge som möjligt. Du får också anpassa dig efter vilket material du väljer, då vissa kräver betydligt mer skötsel än andra.

Tvätta dina möbler regelbundet och täck över dem

Om du vill förlänga livslängden för dina möbler bör du bara låta dem stå ute när du använder dem. Övrig tid kan du täcka över dem med ett möbelskydd eller ställa in dem under ett tak. Har du inte möjlighet att ställa in möblerna kan du luta dem mot en vägg. Då förhindrar du att det bildas stora pölar vid regnskurar. Tänk också på att alltid ta in dynorna varje kväll.
Du bör också tvätta av dina möbler ett par gånger per säsong, särskilt innan du ställer in dem för vintern. Det gäller särskilt om du har investerat i trädgårdsmöbler med hög kvalité. Du bör också ta bort eventuell algväxt för att förhindra mögel.

Var extra försiktig med obehandlade trämöbler

Har du obehandlade trämöbler bör du vara extra varsam. De bör antingen målas eller oljas in innan de används. Även om du målar dem bör du alltid grundolja träet som ett första steg. Om du sedan vill behålla den fina träfärgen kan du välja en oljeimpregnering i stället för färg.

Så tar du hand om dina plastmöbler

Även om plast inte har det bästa ryktet idag finns det fortfarande en hel del plastmöbler. Dessa kan variera väldigt mycket i kvalitet. Om du investerar i bra plast kan den hålla sig fräsch i flera år. Väljer du lite billigare och sämre plast får du räkna med att möblerna bleknar ganska snabbt, speciellt om de står mycket i solen.
Vita plastmöbler må vara en klassiker, men de är väldigt känsliga för smuts och luftföroreningar. Därför bör du tvätta av dem med jämna mellanrum. Använd gärna ett milt rengöringsmedel och en högtryckstvätt.

Glöm inte att ta hand om dynorna

Det är minst lika viktigt att ta hand om dynorna som själva möblerna. Innan du slänger in dem i tvättmaskinen bör du alltid kolla upp vad de är gjorda av. De flesta dynor är gjorda av ett material som heter dralon. Det är både slitstarkt och bekvämt att sitta på. I de flesta fall kan du tvätta det i maskin utan att oroa dig för att det krymper eller tappar sin passform.
Många dynor är även gjorda av bomull, vilket är betydligt mer känsligt. Då bör du försäkra dig om att de verkligen går att tvätta i maskin. Det är stor risk att de krymper och blir svåra att få på igen. Då är det ofta bättre att använda någon form av möbeltvätt som du sedan dammsuger av. Normalt står det alltid på dynorna hur de ska tvättas för att du ska få bästa resultat. Sedan kan du njuta av dina trädgårdsmöbler och din trädgård i flera år framöver.

Njut av sommaren i din vackra trädgård