Meny Stäng

Trädgårdsbord

När vintern äntligen släpper sitt tag om vårt avlånga land, och ljuset och värmen återvänder händer det något i våra liv. Då vill vi gärna flytta ut en del av vårt liv och den där första kaffekoppen man kan avnjuta utomhus smakar allt lite extra gott. När sommaren kommer är det inte bara kaffekoppen som tas med utomhus, utan vi sitter gärna ute och äter, och naturligtvis umgås vi helst utomhus när vädret tillåter. Men för att det ska fungera att flytta ut en del av det vardagliga livet krävs det funktionella möbler som kan stå ute.

Möbler för utomhus bruk finns det gott om och utbudet av trädgårdsmöbler är både stort och varierat. Det finns möbler som är avsedda för olika aktiviteter och för olika typer av uteplatser. Behöver du ett bord är det lätt att säga att du ska köpa ett trädgårdsbord. Men, att välja är kanske inte lika lätt, för ett trädgårdsbord kan se ut och fungera på många olika sätt. Innan du ens bestämmer dig för vilken typ av trädgårdsbord du ska titta på behöver du fundera på hur du vill använda bordet, och var det ska stå.

Tips på snygga trädgårdsbord:

Trädgårdsbord för alla uteplatser

Vi har ju inte samma förutsättningar när vi ska inreda utomhus för att kunna ta vara på sommarens varma och ljusa dagar. Några har ett eget hus med en stor trädgård där man kan behöva både en och två större möbelgrupper. Andra har sin plats i solen på en balkong i stan, och behöver därför en helt annan typ av trädgårdsbord. Men, oavsett om man har en liten balkong, en altan eller en stor gräsmatta till sitt förfogande behöver man förstås ett bord om man vill kunna äta eller fika utomhus. Kraven på bordet är förstås helt olika beroende på vad man ska använda bordet till, men att det ska vara stabilt och funktionellt är självklart.

Vackra trädgårdsbord till trädgården.

Om balkongen är liten behöver man kanske tänka lite extra praktiskt och smart, och då kan det vara bra att satsa på ett bord som kan användas på olika sätt. Är ytan mycket begränsad kan ett balkongbord som hängs över räcket vara den allra bästa lösningen. Med ett sånt bord har du en praktisk avställningsyta när du vill äta frukost eller dricka eftermiddagskaffet på balkongen, och det bästa är att bordet inte tar upp någon golvyta alls. När det inte används kan det fällas ner så att det hänger längs med räcket och ger plats för annat. Men det finns också många små och nätta bord som passar perfekt på balkongen eller den lilla uteplatsen. Så kallade cafébord är mycket populära och de finns i många olika modeller och utformningar. Caféborden är oftast runda, och har en fot, eller liknande, istället för fyra ben, vilket gör att man får plats med flera stolar vid bordet trots att det är litet.

Trädgårdsmöbler till stugan på landet

Har du ett fritidshus som behöver piffas upp med nya utemöbler? Kanske planerar du en större fest och behöver nya trädgårdsbord och stolar till till stugan på landet? Har du större plats i ditt fritidshus så finns det ett mycket stort antal trädgårdsbord att välja på. Ska bordet fungera vid måltider är det bra att tänka på höjden, så att man kan sitta bekvämt och äta. Många köper en komplett trädgårdsgrupp, men om du köper stolar och bord för sig kan du anpassa utemöblerna helt efter dina egna krav och önskemål. Det finns ju massor av trädgårdsbord, i olika modeller, material och färger så det finns verkligen möjlighet för alla att hitta ett bord som passar, oavsett tycke och smak, och oavsett behov. För den stora uteplatsen satsar du kanske på ett rejält bord som kan ge plats för många gäster vid sommarens grillfester. Det finns också trädgårdsbord som , precis som matbord inomhus, kan förlängas med iläggsskivor vid behov. Brukar ni ofta ha gäster på sommaren, men inte vill ha ett bord som tar stor plats till vardags kan det vara praktiskt att välja ett trädgårdsbord som kan växa med uppgiften.

Inred vackert med bord och blommor på uteplatsen.

Bord med olika uppgifter

Vad bordet ska användas till är förstås viktigt att tänka på vid valet. Många tycker kanske att det är en konstig frågeställning. Ett bord har man väl att sitta vid när man äter eller fikar? Och visst stämmer det. Men ett bord kan också vara ett avlastningsbord där man ställer ifrån sig saker, exempelvis vid grillen. Det kan också vara ett mindre bord som fungerar som ett soffbord. Så trädgårdsbord är inte bara en speciell sorts möbel, utan ett samlingsnamn för en hel rad olika bord som man kan använda utomhus.

Vill du ha bord som verkligen fungerar perfekt för sin uppgift kan det vara smart att skaffa flera bord och använda på olika platser eller vid olika tillfällen. Alla behöver ett trädgårdsbord av mer traditionell stil, där man kan sitta och äta lunch, eller njuta av grillens läckerheter. Men, har du en, eller flera, solstolar där du kan njuta av sol och värme, kan det vara bra att ha ett mindre bord där du kan ha något att dricka, och annat smått och gott som du vill ha nära till hands. Här fungerar det med låga bord, typ soffbord, eller ett avlastningsbord i någon läcker modell. Kanske ett bord med hjul, så att du lätt kan flytta med dig bordet om du behöver byta plats.

Skaffa en nätt möbelgrupp med cafébord

Att få njuta en lång och skön frukost i morgonsolen är en av det bästa med sommarsemester. Med en nätt möbelgrupp, kanske bestående av ett cafébord och några lätta stolar, kan du ta vara på morgonens sköna solstrålar och inta frukost och morgonens första kaffekopp där det passar bäst.

Det finns alltså många olika bord som man kan använda utomhus. Även om många kanske inte tänker på avlastningsbord och småbord utomhus, är det många gånger där de gör störst nytta. Om du har en bra avställningsyta vid grillen slipper du springa ut och in för att hämta saker, och det blir mycket lättare att lyckas bra med grillningen. Alla har ju inte möjlighet att ha ett utekök, som annars är en het trend idag. Men med en bra grill och ett snyggt och funktionellt avlastningsbord kommer man ändå rätt nära det där eftertraktade köket på uteplatsen.