Meny Stäng

Fritidsmöbler

Fritidsmöbler – ja, du vet de där möblerna vi använder allra mest när vi är lediga under sommaren. Utemöbler och trädgårdsmöbler är andra ord för de älskade möblerna som hjälper oss att ta vara på den underbara svenska sommaren på allra bästa sätt. Kärt barn har många namn, men egentligen är det kanske just fritidsmöbler som är det mest rättvisande namnet. Trädgårdsmöbler, ja visst, men de kan faktiskt också stå på en balkong eller i ett uterum och då är de ju inte längre trädgårdsmöbler. Men, fritidsmöbler är de oavsett var vi använder dem.

Oavsett vad vi kallar dem är dessa möbler helt oumbärliga om vi vill kunna njuta av utomhuslivet under den ljusa och varma årstiden. Och eftersom vi alla har både olika behov och förutsättningar finns det också fritidsmöbler i de mest skilda utföranden.

Den som har en stor trädgård kan möblera med en stor möbelgrupp i trä eller plast, och på balkongen kan man inreda med fina och praktiska balkongmöbler som är anpassade för den begränsade yta som ofta är på balkonger. Men, om man gillar att ta husvagnen och lägga till vid en strand fungerar varken vanliga trädgårdsmöbler eller balkongmöbler så bra. Då kan man istället titta på utbudet av flexibla och hopfällbara fritidsmöbler, som passar alldeles utmärkt för camping eller i sommarstugan. Det finns, med andra ord, ett utbud av möbler för alla, oavsett fritidsintressen och plats.

Njut av sommaren med bra fritidsmöbler

Efter en kall och mörk vinter känns det naturligt att försöka vara ute så mycket som möjligt när ljuset och värmen äntligen återvänder. Många plockar med sig kaffekoppen ut redan tidigt på våren, och sitter inlindade i filtar för att kunna njuta av eftermiddagskaffet utomhus, trots att den riktiga värmen inte hunnit infinna sig. Men, när sommaren är här plockas fritidsmöblerna fram och man flyttar ut på altanen eller balkongen med både måltider, kaffestunder och umgänge. Ju bättre möbler man har desto bättre kan man ta vara på både sommardagar och kvällar.

En traditionell möbelgrupp där man kan sitta och äta och dricka kaffe är ett måste i alla trädgårdar. Men, fritidsmöbler är mycket mer än så. Om du gillar att sitta ute i solen blir det så mycket bättre om du har en bekväm solstol eller solsäng, där du kan sitta och ligga bekvämt. En vilstol är nästan också ett måste. En skön, ställbar stol, där du kan dra dig tillbaka med en god bok, eller för att bara vila en stund. En hammock är en annan möbel som inbjuder till lata, sköna stunder och det finns gott om andra bekväma sittmöbler för både uteplatser och uterum.

Den senaste trenden är att möblera ute med en stor och generös soffa där hela gänget kan sitta under långa ljusa sommarkvällar. Sofforna finns i många olika modeller, och precis som inomhus kan du välja mellan hörnsoffor, tre- och tvåsitsiga soffor, soffor med divan och många andra modeller. Dessa soffor är nästan alltid tillverkade i kontrotting och tål att stå ute i alla väder.

Materialval

Vill du ha lättskötta fritidsmöbler, som kräver minimalt med underhåll, bör du välja utemöbler i något konstmaterial som konstrotting, plast eller textilene. Textilene är ett textilliknande material som finns på sitsar till stolar och fåtöljer, där stommen oftast är av aluminium som också är ett underhållsfritt material. Alla dessa möbler tål väder och vind, och kan alltså stå ute även om uteplatsen är oskyddad.

Av tradition är fritidsmöbler och trädgårdsmöbler i vårt land tillverkade av trä. Trä är ett vackert och naturligt material och för många känns det självklart att välja möbler av trä. Trämöbler är relativt tåliga, och kan oftast stå ute under sommaren. Men, för att möblerna ska hålla under många år kräver de en del omsorg. Har du trärena möbler behöver du olja in dem inför varje säsong, så att de står emot väta på ett bra sätt. Har du köpt lackerade trämöbler behöver du förstås inte behandla med olja, men då får du bättra på färgen vid behov, så att den fortsätter att ge möbeln skydd. Men, det finns faktiskt också trä som inte behöver behandlas. Teak är ett hårt träslag som innehåller rikt med oljor, och som därför har ett inbyggt skydd mot väta. Teak är naturligt ett rödbrunt träslag, men den rödbruna färgen bleks med åren. Detta är ett träslag som åldras mycket vackert och som efter några år antar en nästan silvergrå färg. Det är just den åldrade färgen som många eftersträvar, eftersom den passar så bra till de flesta stilar. Men, om du vill behålla den varma, rödbruna färgen på dina teakmöbler kan du enkelt göra det genom att behandla dem med teakolja.

Plastmöbler blev snabbt mycket populära när de först lanserades. Dels för att det är mycket lättskötta möbler, men också för att möbler av plast är lättare än trämöbler, och därför blir mer flexibla. Vill du kunna flytta runt dina möbler är det bättre att välja plastmöbler, så du slipper kånka på tunga möbler i trä. Med plastmöblerna kom också andra modeller och kanske framför allt andra färger in i utesortimentet. Men, även om plastmöblerna stod för en stor förändring är det kanske ändå konstrottingen som stått för den största revolutionen när det gäller fritidsmöbler. För med konstrottingen kom möbler som lika gärna skulle kunna användas inomhus både när man ser till design och funktion. För vem hade för tio år sedan kunnat tro att vi skulle kunna möblera våra altaner och uteplatser med stora sköna soffgrupper, till exempel? Konstrotting liknar äkta rotting väldigt mycket, och vissa möbler är mycket svåra att skilja från äkta rottingmöbler med blotta ögat. I detta material hittar vi inte bara soffor och soffgrupper utan också fåtöljer i mormorsstil, moderna fåtöljer och stolar och nätta cafégrupper. Konstrotting spänner över hela skalan, och är ett material som kommit för att stanna. Att man numera också kan få trädgårdsdynor som är vattenavstötande, gör bara ”möbelrevolutionen” ännu större och häftigare. Idag går det ju till och med att möblera den öppna uteplatsen med en mjuk och inbjudande soffa eller fåtölj, och man behöver inte ens plocka in dynorna när molnen hopar sig.