Meny Stäng

Teakmöbler

Teak är ett storvuxet träd som hör till teaksläktet (Tectona) och har sitt ursprung i Indien. Genom en speciell avverkningsmetod, där man ringbarkar trädet på rot, och sedan låter det torka under två år. Med detta förfarande får man ett träslag som har särskilt goda egenskaper för träindustrins tillverkning av möbler och inredningsdetaljer för både inomhus- och utomhus bruk. Efter den beskrivna behandlingen får man ett rödaktigt virke som är hårt, tungt och elastiskt. Träet innehåller mycket olja vilket ger en stor motståndskraft mot väta och angrepp. Utemöbler av teak kräver därför inte samma underhåll som andra trämöbler. Att välja utemöbler av teak innebär inte bara att du slipper olja in, eller måla möblerna, det betyder också att du får möbler som bara blir finare ju äldre de blir eftersom teak åldras oerhört vackert.

Ursprungligen har teak en naturligt rödbrun färg med vacker glans. Men, med åren bleknar färgen och övergår allt mer i grått. Och till skillnad mot många andra trämaterial är teak som mest attraktivt när det har några år på nacken och har fått den vackra patinan. Åldrad teak är mycket vacker och matchar de flesta inredningsstilar, både ute och inne. Men, du kan också behålla den rödbruna färgen om du föredrar den, och det gör du enkelt genom att olja in dina möbler. Det finns speciella teakoljor, och om du vill behandla dina utemöbler ska du se till att oljan du väljer är avsedd att användas utomhus.

Se alla teakmöbler hos Trendrum

Tack vare den enastående motståndskraften mot väder och vind är teak ett träslag som lämpar sig alldeles ypperligt för utemöbler. Det finns ett enormt stort och brett utbud av utemöbler, och oavsett om du söker en matgrupp, solstol, soffa, bänk eller soffbord för din trädgård eller uteplats kan du få det i teak.

Vi försöker ta vara på den korta sommaren på bästa sätt, och för att kunna leva så mycket som möjligt utomhus krävs det bra utemöbler. Den som har lyckan att ha ett eget hus, med trädgård, upptäcker snart att man vill ha möbler på flera platser för att kunna följa solens gång, och för olika aktiviteter. Att det ska finnas en möbelgrupp där man kan dricka eftermiddagskaffe och äta det man grillat är en självklarhet. Men, att kunna ta med sig frukosten ut och riktigt njuta av lediga mornar under semestern är verklig vardagslyx. En liten möbelgrupp i läge med morgonsol ger denna lyxiga känsla. Har man plats vill man förstås också ha en skön vil-eller solstol, där man tillbringar långa lata sommardagar. det är alltså många olika typer av utemöbler som tillsammans skapar möjlighet att ta vara på den ljusa årstiden på bästa sätt. Och med utemöbler som kräver minimalt med skötsel kan man verkligen släppa alla måsten och bara vara.

Den där dagen när det är dags att plocka fram trädgårdsmöblerna kan snabbt bli en dag då du istället måste planera hur och när du ska fixa möblerna innan du kan ta dem i bruk. För det kanske är först när du tar fram dem ur vinterförrådet som du upptäcker att det är dags att slipa och måla för att möblerna ska klara en sommar till. Och då hinner många av de där underbara sommardagarna försvinna innan du kan njuta ditt kaffe i bersån, eller kan unna dig en grillkväll med vännerna. Har du valt utemöbler i teak behöver du aldrig riskera sådana obehagliga överraskningar eftersom möblerna inte kräver någon behandling alls. Och om du själv skulle vilja behandla för att behålla den rödbruna färgen, behöver du bara behandla med teakolja och låta torka.

Inte bara utemöbler

Men, teak är inte bara ett material för tåliga och lättskötta utemöbler. Det är också ett vackert träslag som till och från varit mycket populärt i inredningen inomhus. De flesta förknippar nog teakmöbler inne med 50- och 60-talet, då teak var oerhört populärt. Idag har teakmöblerna upptäckts på nytt, och det är särskilt populärt om man kan komma över teakmöbler från tiden. Vintage och retro är två ord som pekar på heta trender, där bland annat möbler och inredningsdetaljer i teak står högt i kurs. Att man än idag kan hitta massor av snygga möbler äkta retro stil är bara ett bevis på hur hållbart detta material är. Teakmöbler som används inomhus behandlas oftast med teakolja för att behålla den vackra rödbruna färgen. Eftersom möblerna står skyddat inomhus behöver man dock inte behandla särskilt ofta.

Som nytt igen

Det fina med teakmöbler, oavsett om man köper begagnade eller nya, är att man kan få dem att bli som nya när de börjar se trötta ut. Visserligen är det ingen quick fix, men med noggrannhet och lite ansträngning kan man få ett teakbord, eller annan möbel, att bli som ny igen. Först måste man slipa av ytan, och man slipar alltid i träets fiberriktning. Börja med ett lite grövre slippapper, i synnerhet om det finns fläckar och liknande som ska slipas bort. När du slipat hela ytan borstar du bort slipdammet och tittar efter så att ringar och andra märken är borta. Därefter slipar du med ett finare slippapper för att få en slät och len yta. Kanske behöver du göra ännu en slipning med ännu finare papper. När du har fått en alldeles slät och silkeslen yta torkar du noga bort allt slipdamm. Torka noggrant med en fuktig trasa, så det inte ligger kvar små partiklar som sätter sig i den olja du ska behandla träet med. Du kan behandla med en teakolja, som ger träet dess lyster tillbaka. Men, vill du ha en ännu tåligare yta och ett fantastiskt resultat kan du behandla bordsskivan med hårdvaxolja. Stryk ut ett tunt, men täckande lager av oljan. Använd en trasa. Titta tillbaka och kolla så att strykningen blev jämn och fin. Låt det hela torka i 24 timmar. Därefter slipar du ytan lätt så att fibrer som eventuellt har rest sig slipas ner. Stryk ytterligare ett lager hårdvaxolja på ytan. Låt torka 24 timmar och du har en möbel som både ser ut som ny, och som är extra motståndskraftig mot smuts och spill.