Meny Stäng

Bygg hus på rätt sätt

Att åta sig att bygga hus är nog det största projektet man kan ta sig för under sitt liv. Därför är det viktigt att det blir rätt och att man blir nöjd i slutändan. Det finns många olika typer av hus man kan välja mellan och byggstilarna varierar.

Bygga själv eller anlita byggfirma?

Är du händig eller vill du kunna skryta med att du har byggt ett helt hus själv? Oavsett vilket, är det viktigt att du tänker över ditt beslut om du ska bygga hus själv. Har du möjlighet att kombinera husbygget med jobb och familjeliv? Vad händer med bygget om du blir sjuk? Vad händer med bygget om du får oförutsedda utgifter som sätter husbygget på paus? Har du någon som kan hjälpa dig med bygget så att du slipper utföra farliga eller svåra moment själv? Det är frågor som du kan ställa dig själv innan du beslutar dig för om du verkligen ska bygga ditt hus själv.

Om du vill säkerställa att huset blir klart inom en viss tidsram, bör du anlita en byggfirma som utför husbygget åt dig. Då slipper du oroa dig för eventuella risker eller problem som kan uppstå längs vägen. Efter att du har fått en offert av en byggfirma kommer du få veta exakt vad priset blir och du har i de allra flesta fall en försäkring och en garanti genom byggfirman för att jobbet ska utföras ordentligt och på bestämd tid.

Vilken typ av hus ska du välja?

Beroende på om det är ett bostadshus eller fritidshus du ska bygga så är det självklart stora skillnader på husbygget. Men förutsatt att det är ett mindre hus som ska byggas och som inte kommer vara ritat av en arkitekt, finns det lite olika alternativ att välja mellan.

Attefallshuset: Stefan Attefall var bostadsminister mellan 2010-2014 och gav namn åt en ny typ av byggkonstruktion som är befriad från bygglov. Det möjliggjorde ett enklare och snabbare byggprojekt. Till en början fick husen vara 25 kvm, men från och med 1 mars 2020 får de vara 30 kvm stora. Den här typen av modulhus kan både fungera som ett fritidshus eller mindre bostadshus och kan uppföras på en befintlig villatomt för att utöka bostadsmöjligheterna för en familj.

Timmerhus: Sverige är känt för sina gamla timmerhus. Vill du bidra till att bevara ett kulturhistoriskt arv kan du bygga ett timmerhus. Det finns företag som har specialiserat sig på att bygga just timmerhus på gammalt och traditionellt vis och de har oftast modeller som går att förbeställa. Utöver det går det även att beställa individuella tillval, som exempelvis gaveldekor, veranda med mera.

Färdiga modulhus: Modulhus finns i många olika storlekar, material och utföranden. Ett modulhus är helt enkelt ett ”färdigt” hus som sätts ihop likt ett pepparkakshus med färdiga delar. Hustillverkaren av modulhuset ska se till att huset blir helt färdigställt, att alla delar sitter korrekt på plats och de får inte lämna bygget förrän allt är korrekt och klart. Därför har du som kund en trygghet i att veta att ditt hus inte bara kommer snabbt på plats, utan även att det helt och hållet är hustillverkarens ansvar att leverera den färdiga produkten. Var noga med att ta reda på om den hustillverkare du väljer erbjuder minst 10 års garanti på deras material och på själva konstruktionen. Annars bör husets hållbarhet ifrågasättas.