Meny Stäng

Redskap för att skotta bort snö

När snön gör sitt intåg bör man vara förberedd på att skotta om man bor i hus eller har stuga. Men vilka redskap kan egentligen användas, och vad skiljer dem åt?

Snöskovel

En snöskovel eller snöskyffel kanske är det allra vanligaste redskapet att använda när det ska skottas snö. Den är lätt att förvara, den kan användas även i mindre utrymmen och den ger ett bra resultat. Med en snöskovel får man göra allt arbete på egen hand, och är det blötsnö eller om man har ett stort område att skotta kan det bli väldigt jobbigt. Snöskovlar har i regel blad i metall eller plast.
Med en snöskovel är det lätt hänt att man sliter ut sin rygg eftersom man i regel lyfter och vrider sig en hel del när snön ska förflyttas till en annan plats.

Snöslunga

En snöslunga är i regel elektrisk eller bensindriven. Den har en öppning med roterande blad framtill. När den kör i snö slungas snön iväg till en annan plats. Har man mycket att skotta snö på är det här väldigt praktiskt och dessutom behöver man inte göra lika mycket arbete på egen hand. Man skjuter bara snöslungan framför sig.

Snösläde

En snösläde är en stor variant av snöskovel. Snösläden kan användas för att frakta bort större mängder av snö för hand. Man kan också skjuta den framför sig för att skotta större ytor. I huvudsak är det dock tänkt att man ska dra släden efter sig då den glider bra på snön. En snösläde är lite svårare att navigera och den blir lätt tung av all snö.

Snöraka

En snöraka används för att skotta bort snö från tak. Som fastighetsägare har man skyldighet att ta bort snö från tak där den riskerar att ramla ner på offentlig plats. Det kan också vara tryggt att för egen del ta bort snön så huset och man själv inte skadas. Om man har plasttak, växthus eller liknande finns det också stor risk att taken går sönder eller rasar in på grund av snöns rejäla vikt. Med en snöraka når man upp på taket när man står på marken. Man behöver inte ta fram stegar eller ge sig upp och klättra för att ta ner snön. En mer rejäl snöraka har ofta också tillbehör som gör att man kan ta bort snö i hängrännor med mera.

Plogblad

Ett plogblad används inte för hand men det finns plogblad för både åkgräsklippare, trädgårdstraktorer och vanliga traktorer. Om man har stora ytor att skotta är ett plogblad fäst på en maskin ett väldigt bra alternativ. Man kan då snabbt skotta utan att behöva göra arbetet på egen hand. Ett plogblad kostar dock en del och det kan inte användas i till exempel trappor.