Meny Stäng

Olja in altanen

Olja in altanen

Dags att olja in altanen. Tips för att få en fin altan.

På sommaren är altanen med stor sannolikhet en yta som används väldigt mycket och ofta. Genom att olja in altangolvet inför sommaren medför det också att altangolvet håller sig i bra skick och blir slitstarkt. Nedan ges en del tips kring vad man bör tänka på för att få det bästa resultatet som håller i längden och som ger en fin altan inför sommarsäsongen.

Till att börja med är det alltid viktigt att spola av altangolvet med vatten. Oavsett om man inte anser att altanen är smutsig eller inte så är det alltid bra att rengöra det med trärengöring och exempelvis en rotborste. Använder man sig av en högtryckstvätt är det viktigt att tänka på att inte ha munstycket till högtrycken för nära altangolvet, vilket kan medföra att golvet kan skadas och resa sig då trycket blir alldeles för hårt. Många rekommenderar idag att enbart använda sig av en högtryckstvätt med särskilda munstycken som är till för behandlingar som dessa vilket är skonsammare mot altangolvet. När altangolvet är rengjort och avspolat från all smuts måste altanen få torka ordentligt innan nästa steg tas för att få en riktigt fin altan.

Slipa altanen

Att rekommendera är att slipa altanen efter att den är rengjord för att få bort eventuell ingrodd smuts som fortfarande sitter kvar, stickor i träet eller vassa kanter. Det kan även vara så att det uppstått en del ojämnheter om altanen har några år på nacken och då kan det även vara bra med att slipa golvet. Viktigt att komma ihåg innan slipningen av altanen påbörjas är att använda andningsmask då det både är farligt och onyttigt att andas in det slipdamm som uppstår av tryckimpregnerat trä. När slipningen är färdig, se då till att borsta av allt slipdamm som uppkommit och lagt sig på altanen under slipningen.

Det är förhoppningsvis nu det roligaste sker och det som faktiskt får altanen att se riktigt fin ut till sommaren. När altanen både är ren och slipad är det dags att olja in den. Att tänka på är att det inte får vara fuktigt ute och att fukthalten absolut inte ska understiga 17%. Det bästa är om det inte heller är alldeles för varmt ute vilket kan medför att oljan som appliceras på träet hinner torka innan det faktiskt har hunnit torka in i träet vilket är syftet med inoljningen.

Torka bort överskottsolja

Många oljar idag in altanen för att träet ska få en mörkare nyans och för att skydda det mot smuts, men det medför också att altanen inte suger upp regnvatten i lika stor mängd vilket annars kan bidra till att golvet blir skadat och förstört. När hela altanen har behandlats med olja ska man vänta omkring 30-40 minuter innan man bör torka bort överskottsolja som bildats, något som lätt kan göras med en trasa. Se alltid till att läsa på oljeburken för att få en exakt beskrivning gällande hur behandlingen ska genomföras för att på så vis få det maximala resultatet.