Meny Stäng

Nya möbler till uteplatsen

Dags för nya möbler till uteplatsen

Bästa tipsen – så väljer du rätt utemöbler

Finns det något härligare än att plocka fram utemöblerna? Ställa i ordning allt och fantisera om mysiga fikastunder i vårsolen eller ljumma sommarkvällar bredvid grillen i goda vänners lag. Men det kan vara en snårig djungel när det kommer till att välja just vilka utemöbler man ska ha. Här finns några grundläggande tips som kan hjälpa en bit på vägen mot det där mysiga utomhus-hänget.

Först och främst gäller det att fundera på vad just den uteplatsen främst ska användas till. Är det en mindre hörna för soliga frukostar? En större altan där du både vill ha ett matbord och ett par solstolar? Ett lummigt hörn för avslappnande läsning? Olika typer av möbler utomhus fyller olika syften:

Loungeset

Passar perfekt för den större uteplatsen där ni tänker tillbringa mycket tid och göra allt från att fika till att njuta av en drink i solnedgången eller läsa och sola. Perfekt för familjen med barn eftersom loungemöblerna är klättervänliga. Inte optimalt för den klassiska middagen men funkar bra när det vankas plockmat.

Vilstolar

Är du den som gillar att slumra efter maten i ett skuggigt hörn? Då kanske ett par vilstolar hör hemma där? Prova dig fram!


Koppla av utomhus i en skuggig del av trädgården.

Solstolar

Kan användas som vilstolar också – men är ofta helt fällbar till en bädd och passar bäst på ett plant däck eller gräsmatta. Soldyrkarens bästa vän men kan vara skrymmande.

Matbord och stolar

Hur många är ni oftast? Välj inte ett för trångt matbord när det vankas trevliga middagar. Kanske ett med iläggsskiva och ett par extrastolar är vad du behöver för att ha möjligheten att få plats med några till?

Bänk

En klassisk bänk kan vara lösningen både för den större altanen och den mindre balkongen. En bänk kan nämligen fungera som både förvaring och sittplats vilket gör underverk för den trängre uteplatsen. Eller kombinera den med matbordet för att kunna få plats med ännu fler goda vänner? En bänk kan med fördel placeras utmed en vägg och kombineras med både större och mindre bord. Kanske vill du ha ett par olika bord för att kunna variera möblemanget? Då är bänken en bra combo för att slippa ha många olika stolar.

Frukostbordet

Ett enkelt cafébord med stolar ser väldigt nätt och elegant ut i ett soligt hörn, eller på balkongen. Går utmärkt att kombinera med en bänk om det ibland behövs fler sittplatser. Runda bord är det bästa för den som vill spara plats. Kanske ska det till och med vara hopfällbart?

Samla hela familjen i trädgården
Härligt att samla hela familjen utomhus och umgås i nya utemöbler.

Gör en ritning och planera vad du får plats med

Oavsett vilken typ av möbel du fastnar för – mät ut noga vad du faktiskt får plats med. Det är inte kul att komma hem och inse att uteplatsen plötsligt inte har någon yta kvar… Gör en liten ritning och glöm inte att spara plats för växter om det är viktigt för dig.

Solskydd

Ta in solen i beräkningarna. Kommer uteplatsen bada i gassande sol och bli alldeles för varm? Räkna in ett parasoll i möbleringen – eller går solskyddet kanske att montera på husväggen? Ska det vara permanent eller flyttbart? Kolla in hur ljuset faller på olika tidpunkter under dagen och agera efter det. Sol och temperatur kan också påverka val av textilier – ljusare dynor kan vara skönt på en varmare uteplats.

Materialet

Vad ska du matcha med? Vita trämöbler till ett hus med vita detaljer? Eller en grå loungegrupp som ramas in av gröna växter framför en putsad fasad? Valet av material är inte bara en faktor när det kommer till matchandet utan också när det gäller skötseln. Vill du ha enkel avtorkbar plast som i princip inte kräver någon skötsel, eller ska du satsa på ett naturligt material som trä – som då kan behöva oljas in någon gång per säsong? Allt har sina för- och nackdelar.