Meny Stäng

Fixa till din uteplats

Fixa uteplatsen till sommaren

Nu när vädret äntligen blivit varmare och solen skiner vill man så enkelt och smidigt som möjligt få ordning på sin uteplats, inte sant?

Det är bara att sätta igång! Börja med att röja undan eventuella grenar, kottar, skräp och annat, gärna med handskarna på. Använd sedan en slang med bra tryck och spola ytan (om den tillåter det förstås) så det blir riktigt rent och känns skönt att gå på underlaget. Ta sedan en rejäl trasa och en hink med ljummet vatten och torka av stolar, bordsytor och gärna allt du ser för att få det fräscht. Om fåglar eller andra omständigheter gjort det riktigt smutsigt så ta lite diskmedel i vattnet.

Då är du redo för dynor och dukar. Se över dem så de ser fina ut, annars torka av det som inte ser bra ut innan du lägger dit dem. En fräsch duk, kanske en plast eller vaxduk, piggar upp ordentligt.

Arrangera blommor och växter

Fundera sedan på hur du vill arrangera blommor eller växter på eller intill din uteplats. Kanske har du tänkt dig ett gäng med pelargoner i dina finaste krukor? Eller ska du sätta någon ny klängväxt vid en spaljé intill din uteplats? Fina sommarfärger skapar trivsel och ger en skön mysig stämning för dem som sitter där. Tycker du om någon speciell doft? Fundera på om du vill ha en blomma som doftar intill uteplatsen. Läs på lite om blomman eller blommorna du tänkt dig och planera sedan var den ska stå. Behöver den sol eller inte? Är den väldigt törstig ska du kanske se till att ha den så att sommarregnet kan vattna den. Om du har ett tak i plast ovanför din uteplats är risken stor att det finns en del smuts på det. Bästa tipset är att ta en högtryckstvätt och spola av det, om det finns möjlighet.

Belysning

Då är din uteplats redo att invigas med en kopp kaffe och kanske en bulle till det. Framåt eftermiddagen kommer du kanske på att det vore mysigt att ha lite ljuskällor på din uteplats. Det finns väldigt många olika solcellsbelysningar att välja på i handeln. En rekommendation är att titta på recensioner när du väljer solcellslampa, då de varierar i kvalitet. En del är riktigt fina och bra och håller i flera år utan att du behöver göra mer än att sätta på dem och hänga upp dem på det ställe där de passar bäst. Tänk igenom färgkombinationer som också matchar dina dynor, dukar och blommor så kanske din solcellsbelysning kan få hela uteplatsen att se ut som ett litet paradis på din tomt. Givetvis går det även bra med vanliga elektriska lampor om det fungerar bättre för dig.

Höj stämningen med en värmekälla

Det sista tipset är värmekälla. Det kan vara skönt att ha en värmekälla på uteplatsen, då kan du välja mellan en öppen eld, till exempel en eld korg, eller infravärme. Det finns olika sorter av båda dessa, så titta vad som finns och välj någon som du tycker passar på just din uteplats. Det kan höja stämningen med en öppen eld men det kan också vara vanskligt ifall det finns småbarn som ska vara med på uteplatsen.

Eventuell kan en matta vara skönt att ha, ifall golvet på uteplatsen är hårt eller kantigt med grus eller stenar. Då är en plast matta enklast.