Meny Stäng

Att tänka på när du ska anlita en målare – en checklista

När du anlitar en målare eller andra hantverkare i Stockholm är det bra att utgå från en checklista för att minska risken för missförstånd och problem. Det är viktigt för dig som kund att ha en tydlig bild av projektet, men det underlättar även för målaren som ska genomföra arbetet. Här hittar du en checklista med saker att tänka på när du ska anlita en målare i Stockholm.

Definiera vad du vill måla

Innan du kontaktar en målare och ber om offert bör du tänka igenom vad det är du vill ha målat. Genom att tydligt och enkelt beskriva det du vill få gjort blir det lättare för både dig och målaren att få en uppskattning om projektets omfattning. Det behöver inte vara en avancerad projektplan utan oftast räcker det med ett par meningar.

Anlita en bra målare i Stockholm

Kontakta flera målerifirmor för offert

Ta med din uppdragsbeskrivning till flera olika målerifirmor och be om en offert på arbetet. Genom att prata med flera målare får du en bättre idé om vad projektet kommer att kosta. Tänk på att det inte alltid är priset som avgör. Vissa målerifirmor kanske erbjuder en särskilt bra skräddarsydd lösning för just dig. Här kan vi rekommendera dig att besöka målarenstockholm.se om du behöver en kompetent målare i Stockholm med goda referenser.

Kolla omdömen & certifieringar

När du anlitar en målerifirma för första gången är det viktigt att du gör din research. Kolla upp omdömen online på recensionssajter och i sociala medier. Du kan även be firman om referenser. Det är bra att kolla att företaget har F-skatt och se till att de har en försäkring. Detta är för att undvika att du råkar anlita en oseriös målare som inte utför arbetet som du tänkt dig. Om du ska måla i badrum eller andra våtrum är det även viktigt att kolla att firman har relevanta certifieringar eller auktoriseringar för arbetet. De allra flesta seriösa målerifirmor är anslutna till en branschorganisation och därför kan du vända dig direkt till dem för att säkerställa firmans seriositet.

Prova kulören

Färgen är avgörande för att måleriprojektet ska bli lyckat. Stressa inte med detta steg utan ta god tid på dig för att hitta den bästa kulören. Ett tips är att be om provförpackningar hos återförsäljare och måla en bit av väggen där du tänkt använda den färgen. När du beslutar dig om en viss färg är det viktigt att du ger den till din valda målare för att säkerställa att just den färgen används.

Prova kulören

Skriv alltid ett avtal först

Påbörja aldrig ett arbete utan att skriva ett avtal först. Se till att ha ett skriftligt avtal och inte bara ett muntligt. Många seriösa målerifirmor har avtalsmallar, men du hittar även avtalsmallar på internet om du behöver.

Undvik förskottsbetalning

Betala inte in förskott när du anlitar en målerifirma. Vissa firmor kräver förskottsbetalning, men det är bäst att undvika dessa.

Glöm inte ROT-avdraget

Kom ihåg att ROT-avdraget gäller för måleriarbeten. Detta innebär att du kan göra avdrag för hälften av arbetskostnaden. ROT-avdraget gäller upp till 50 000 kronor per person och år.

Begär besiktning

Sist men inte minst bör du låta en besiktningsman kontrollera arbetet efter avslutat jobb för att säkerställa att det utförts korrekt.