Meny Stäng

Att välja solstol

När sommaren kommer med sol och varma dagar, är det skönt att slå sig ned i en solstol och koppla av. Att välja rätt solstol är dock inte alltid så lätt. Det finns ju minst sagt ett brett utbud av sådana i butikerna, inte minst om du letar på webben. För att kunna komma fram till vilken stol som är den rätta för dig, kan du ställa några frågor till dig själv och besvara dem. När du har gjort det har du förmodligen kommit fram till vad du är ute efter.

Ska den bara användas hemma?

En fråga som du behöver ta ställning till är huruvida solstolen bara ska användas hemma i trädgården, eller om du även vill kunna ta med den när du åker bort. Vissa solstolar är mycket bekväma och sköna att ta plats i där hemma, men är ganska stora och tunga. De är helt enkelt inte särskilt lämpliga att ta med till stranden eller på semestern. Du behöver därför fundera över om du kommer att vilja ta med stolen i bagaget på utflykten, eller om du bara har tänkt koppla av hemma. Det har nämligen stor betydelse när du ska välja modell. Om du vill ha en solstol som är lätt att ta med, kan du satsa på en praktisk tygstol som inte väger så mycket. Det finns gott om modeller som är lätta att fälla ihop. De tar väldigt liten plats i ett bagageutrymme, och de väger heller inte mycket vilket är en fördel när du ska bära runt på dem. Om du däremot enbart är ute efter en solstol för hemmabruk har du betydligt fler valmöjligheter. Då vill du troligtvis ha en större stol som du även kan fälla ned ryggen på, så att du får ett liggläge.

Vilket materialval är rätt för dig?

Nästa punkt på listan blir att fundera över vilket material du föredrar. Solstolar finns nämligen i olika material. Den som vill kan hitta en solstol tillverkad av trä, medan andra föredrar solstolar med en ram av stål och sits av canvas eller plastlameller. Alternativen är många, och det är upp till dig att avgöra vad som är mest fördelaktigt. Kom ihåg att det inte bara är utseendet på stolen som påverkas av materialet. Vissa material kräver också mer underhåll än andra. Å andra sidan kan ett material vara betydligt hållbarare än ett annat, även om det kräver lite mer underhåll. Du behöver därför väga fördelar och nackdelar mot varandra och hitta en solstol som passar dig.

Vilka egenskaper är viktiga för dig?

Något du behöver fundera över är vilka egenskaper som är viktiga för dig. För vissa kan det till exempel vara viktigt att det finns ett litet sidobord där det går att placera kalla drycker eller en flaska solkräm. För andra är det viktigt att stolsryggen går att fälla till ett så plant läge som möjligt. Önskemålen kan vara många, och det går att hitta solstolar med gott om funktioner och bekvämligheter. Det viktiga är att du funderar över vad som är viktigt för dig, innan du väljer vilken stol du ska köpa.