Meny Stäng

Vinterförvaring av utemöbler

Efter en härlig sommarsäsong med många dagar och kvällar nersjunkna i utesoffor, utefåtöljer och annat behagligt så blir det dags att plocka undan trädgårdsmöblerna. De kan eventuellt behöva en del underhåll och rengöring innan de sätts undan, och det finns olika faktorer som påverkar hur mycket du behöver göra. Har möblerna varit utsatta för väder och vind, kanske även stått utomhus i regn, så kan de behöva ses över lite mer än om de till exempel stått vindskyddade och under tak. Det är mycket som påverkar trädgårdsmöblers livslängd, och förutom vilken inverkan klimatet har haft på dem så har även kvalitet, material och hur du använt dem betydelse.

Lite mer omsorg under vinter

Trämöbler behöver lite mer omsorg under vintern än exempelvis möbler av konstrotting eller plast. Obehandlad teak är också ett tåligt material som klarar att stå utomhus, medan utemöbler av järn behöver stå torrt om du inte väljer att slipa och måla om dem till våren, ifall du låter dem stå ute under vintern.

När möblerna är förberedda för sin vintervila så är det dags att se över vilken sorts förvaring som är den bästa. De behöver en torr och kall plats under vintern, till exempel ett garage, en källare eller ett ouppvärmt uthus. Är det för varmt kan den torra luften torka ut möbler gjorda av trä. De kan även skadas av olika sorters nederbörd, så övervintrar möblerna under en takbeklädd terrass eller altan behöver du se till att taket håller tätt. Det är även viktigt att se till att platsen där du förvarar dem har god ventilation, annars är det stor risk att svartmögel bildas.

Viktigt med ventilation

Tänk på att ventilationen även försämras drastiskt om du lägger andra objekt direkt mot möblernas yta.
Ett enkelt men väldigt effektivt sätt att skydda dina möbler är att använda dig av specifika möbelskydd, anpassade för den inredning du ska vinterförvara. Dock är det viktigt att tänka på att även här se till att ventilationen är god, och att ingenting annat ligger direkt an mot möblerna. Då möbelskydden är tänkta att kunna andas så är de inte helt vattentäta, så se till att vatten kan rinna av skyddet. Av den här anledningen så är presenningar ingen bra lösning som möbelskydd, då det finns risk att de både blåser av och att regnvatten samlas på dem.
Har du möbeldynor så förvara dem på en torr plats inomhus så att de inte möglar.