Meny Stäng

Rotting – ett populärt material

Idag är det väldigt populärt med rottingmöbler, framförallt utemöbler. Designen har gått ifrån de klassiska korgstolarna till mer moderna designmöbler. De flätade möblerna syns överallt i inredningstidningar, uterum och på mångas uteplatser. Rottingen ger ett rustikt, naturligt och varmt intryck. Flätningen är ett karaktärsdrag för rottingen som gör den speciell samtidigt som den får möbeln att kännas lätt. När det talas om rotting finns det två typer – äkta rotting och konstrotting.

Äkta rotting

Äkta rotting är ett naturmaterial som framställs av stammar från rottingpalmer som flätas ihop. Rottingpalmerna är snabbväxande lianliknande växter som slingrar sig längs omgivande träd. De trivs i varma och fuktiga miljöer, och idag är Indonesien den största rottingproducenten.
När rottingen har avverkats så tas alla löv, skal och taggar bort, därefter torkas den för att sedan rengöras med sand och vatten. Efter det torkas rottingen ännu en gång innan det går det att börja arbeta med den.

Materialet är väldigt elastiskt, vilket gör att det är tacksamt att använda vid tillverkning av möbler, korgar och inredning. Rottingen går att forma i princip hur som helst, vilket gör det möjligt att skapa unika möbler som inte skulle gå att tillverka med andra träslag. Vid tillverkning av möbler så används oftast en stomme av ett annat material som sedan rottingen flätas runt. Stommen kan till exempel vara bambu, metall eller trä. Möbler som tillverkas i rotting ger en bra komfort eftersom de sviktar lite under tryck och ger ifrån sig ett mysigt litet knarr. De har en naturlig träfärg och är oftast betsade eller lackade. Men går även att färga rotting. Till exempel har den naturgrå rottingmöbeln fått sin färg av att rottingen legat i lera och vatten innan tillverkning.

Skötsel

Rottingen är ett levande material, vilket innebär att varje produkt blir unik men också att den påverkas av miljön runtomkring. Regn och fukt kan förstöra rottingmöbeln samtidigt som en torr miljö kan torka ut den. Möbler i äkta rotting bör därför vara inomhus och kräver skötsel. Med tiden kan rottingen bli spröd och därför känslig för tryckbelastning. För att undvika detta bör rottingen regelbundet sprayas med vatten och överflödig vätska torkas av. Vattnet gör att rottingen bibehåller sin spänst och gör att möbeln håller längre. Rottingen är känslig för solljus och bör därför täckas över när de inte används. Det finns även äkta rottingmöbler som blivit behandlade för att kunna klara av utomhusklimat.

Konstrotting

Till skillnad mot äkta rotting så är konstrotting flätad av konstfiber. Detta gör att rottingen blir slitstark, tål utomhusklimat och blir lätt att rengöra. Konstrottingen består av plastmaterial som till exempel polyeten och hularofiber. Målet är att konstrottingen ska efterlikna den äkta rottingen men vara tåligare. Hur länge konstrottingen håller beror på kvaliteten och vilket material den är gjord av, men precis som många andra utemöbler så kan den bli solblekt.
Möbler i konstrotting kräver inte så mycket skötsel utan det räcker med att rengöra dem emellanåt med lite vatten och rengöringsmedel. Att materialet är nästintill underhållsfritt gör att många husägare föredrar konstrotting.